31 Ağustos 2009 Pazartesi

Ordu - Kumru - Korgan - Gölköy - Çamaş’ta namaz heyecanı/Abdullah Yıldız - Vakit

Hafta sonunda Namaz Gönüllüleri olarak Ordu’nun sırasıyla Kumru, Gölköy, Korgan ve Çamaş ilçelerinde ‘Namazla Diriliş’ heyecanını, sayıları bini aşan kardeşimizle birlikte yaşadık, hamdolsun.


Ordu’nun iç kesimlerinde yer alan bu bölgede üç gün boyunca dere-tepe dolaşıp; hem Rabbimizin lûtfu olan harika coğrafi güzelliklerle, hem de o coğrafi güzellikleri yüreklerine yansıtan güzel insanlarla tanıştık, konuştuk, namazın, caminin, cemaatin, Kur’ân’ın, İslâm’ın güzelliklerini paylaştık, doyasıya.

Namaz Gönüllüleri Platformu’nun, kuruluş aşamasından başlayarak yükünü omuzlayan üç-beş öncüsünden biri olan sevgili Dr.Kerim Buladı hocamızın önayak olması ile, kendi doğup-büyüdüğü diyarlarda “namaz bilinci”ni canlandırmak, namaza, camiye ve cemaate ilgiyi artırmak için yaptığımız dört program, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” dolayısıyla icra edildi. Organizasyonda merkezi rolü Kumru Müftülüğü ve gayretli personeli üstlendi. Kumru Müftüsü Abdullah Pamuklu Hocamız başta olmak üzere, Çamaş Müftüsü Muhsin Özdemir, Korgan Müftüsü Hıdır Sarıgül ve Gölköy Müftüsü Cemal Uzun hocalarımızın samimi çalışmaları, doğrusu takdire şayandı. Bölgedeki müftülerimizin, vaizlerimizin, imam-hatiplerimizin oldukça uyumlu ve ihlaslı çabaları oranında mütevazı salonlarda yapılan toplantılar da samimi ve bereketli geçti elhamdülillah. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Namazla Diriliş panellerinin organizasyonunda görev alanlardan ve toplantılarda tanıştığımız güzel insanlardan söz etmeyi, ‘bazılarını unutursam kırılırlar mı?’ endişesi ile uygun bulmuyordum; ama coğrafi güzelliklerinden daha güzel yürekleri olan kardeşlerimizi anmamak da bir haksızlık olur mülahazası ile, bu yazıyı onlara ayırıyorum. (Anmayı unuttuklarım dahil, hepsinden dua istirham ediyorum.)

Daha Ordu’dan Kumru’ya tırmanmadan, yol üstünde ayaküstü de olsa görüşme fırsatı bulduğumuz yeni namaz aşıkları Ümit Bey ve Gülbîn Hanım çiftine, huzurlarının namazla daim olması için dua ettik. Programları bitirip Çarşamba havaalanına dönerken, o gece karanlığında arabanın içinde iken bizi farkeden ve eniştesine ısrar edip bizi durduran yetim kızımız Hatice’nin heyecanı, hepimizi duygulandırdı. Hilal TV’deki “Namazla Diriliş” programının sıkı müdavimi olan yetimimize yürekten dua ediyor, dua diliyorum.

İlk panelimizi Kumru’da icra ettik. Müftü Abdullah Pamuklu ve Vaiz Muhammed Karakuş ile diğer hocaların güzel organizasyonları sonucu Erçallar salonunu dolduran Kumrulular, üç saate yakın süren “Haydi Namaza! Haydi Camiye!” konulu paneli sonuna kadar ilgiyle dinlediler. Bu vesileyle, salonu tahsis eden işadamı sayın İsmet Erçal’a müteşekkiriz. İsmet Bey’in zevkle gezdiğimiz mini müzesi, zengin kültür mirasımızdan hareketle geliştirdiği mimari ürünler ve sıradışı buluşlar, doğrusu hayranlık verici. Yine Kumrulu hayırsever Yüksel Yaylak Bey’in tek başına yaptırdığı İHL, Kur’ân Kursu ve Müftülük binaları ile cami adeta bir külliyeyi andırıyor. Rabbim sayılarını artırsın. Ayrıca, sayın Başkan Ticabi Civelek’in sıcak ilgisini, Öğretmenevi Müdürü Bekir Akkaya Bey’in filozofik muhabbetini, Müftülük çalışanı Zeki Şengör Bey’in samimi fedakarlığını, Hanımeli Mantı Evi’nin turşu kavurmalı, kuymaklı sabah kahvaltısını... unutmadık.

Ertesi gün, Gölköy ve Korgan’da idik. Her iki toplantıya katılanlar da sonuna kadar programları ilgiyle izlediler. Kumru gibi, bu ilçelerde de Namaz ve Kur’ân aşığı, kitap kurdu genç beyinlerle, bizleri yakından takip eden sıkı okuyucularımızla karşılaşmak, doğrusu hem onur verici hem de taşıdığımız sorumluluğun boyutlarını hatırlatması bakımından anlamlı idi. Veli Cihad Elyak, Gürhan Çokgezen, Sedat Yücel ve diğerlerinin kitap merakları ve Kur’ân merkezli zihnî inşa çabalarını tebrik ediyorum. Ayrıca, Gölköylülerin dere çağıltısı eşliğinde ikram ettikleri, taş değirmende öğütülen mısır unundan yapılma mısır ekmeğini, pancar çorbasını, yoğurt doğramayı unutmamız mümkün değil. Teşekkürler, dualar...

Son programımız Pazar günü Çamaş’ta idi. Minaresi tamam, alt kat hariç gerisi nâtamam büyük camide icra ettiğimiz toplantıya özellikle hanım kardeşlerimizin ilgisi büyüktü. Giresun’un Piraziz ilçesinden çıkıp programa gelen sevgili Yılmaz Turan’la yeğeni Hikmet Gürses ve eşinin coşkulu heyecanları bizleri de etkiledi. Çamaş Müftüsü ile imamların ve müezzinlerin gayretli koşuşturmaları takdire şayandı doğrusu.

Ancak, bölgedeki tüm bu güzelliklerin, birkaç yıllık çalışmalarla ortaya çıktığı düşünülmemeli. Yöredeki İslâmi duyarlılığın temellerini atan manevi mimarların izlerine, hatıralarına rastladık her adım başı. 1990’larda ahirete irtihal eden iki güzel insan: Halil Tatlıgül Hoca ve “Kiraz Hoca” namıyla tanınan Mehmet Akkiraz. Yetiştirdikleri yüzlerce talebe ile, bölgenin en netameli yıllarında, Terzi Fikri’lerin Fatsa ve civarında terör estirdikleri dönemlerde bile, manevi yapıyı ayakta tutmayı başaran mübarek insanlar. Bizler, onların ektiği tohumların yeşermesiyle münbit hale gelen topraklarda icray-ı faaliyet edebiliyorsak, onlara bol bol dua etmeli, rahmet dilemeliyiz. Mekanları cennet olsun. (Onları haftaya yazalım, inşaallah)

Son olarak, bizi köyüne kadar götürüp ikramlarda bulunan Dr. Kerim Buladı hocamıza, ağabeyi Ahmet Bey’e, dayısına, eniştesine, eşlerine ve tüm bu güzellikleri birlikte paylaştığımız can dostum Ahmet Bulut’a dualar ediyor; bölgedeki tüm namaz aşıklarına yürekler dolusu selâm ediyorum. Dualar bekliyorum.

NOT: 25 Ekim Cumartesi akşamı Kayseri; 28 Ekim Salı akşamı Batman’da namaz paneline bekliyoruz. www.namazladirilis.com

VAKİT GAZETESİ VE http://www.habervaktim.com/yazaroku.php?id=8167

Hiç yorum yok: