31 Ağustos 2009 Pazartesi

İSMET ERÇAL : KIŞIN, FINDIK DALININ DONDUĞU ANLAŞILMAZ/

Karadenizde ilk kez 100 yaşındaki yaban kestanelerini bir metre yüksekliğinde keserek kalem aşısı yapıp Bursa Kestanesi’ni Kumru’da üretip, Kumru’da fındığın alternatifinin kestane olduğunu söyleyen İsmet Erçal’la fındığın donmasını ve sigorta konusunu konuştuk.




“Kışın fındıkların donması gerçekleşirse fındığın randımanı yüksek olur.” Diyen İsmet Erçal “ Kışın fındık dallarında su yoktur. Don olduğundan rutubet azalır ve fındık güneş görmüş gibi olur. Bu yüzden de fındığın randımanı yüksek olur.“



Fındığın son donma durumunu sorduğumuzda ise “ Bu bölgede son 50 yıldan bu yana hiç gerçekleşmiş durum değildir. Su bulunmayan Fındık dalının donması için sıcaklığın kesinlikle eksi 35 derecenin üzerinde soğuk olması gerekir. Bu yıl fındık ocakları eksi 40 derecenin üstünde bir soğukla buluşmuş ve denize bakan Kumru’nun fındıkları tamamen kurumuştur. “ dedi.



İsmet Erçal, kışın ağaçlarda su olmaz. Eğer su olsa dallar donar. Ve ürün vermez. Diyerek “ Ağaçlarda olduğu gibi fındıklar da cemre düştükten sonra su alır. Cemre yer sıcaklığı ve ağaçlara suyun gelmesinin başlaması demektir.”



Kışın bütün ağaçların suyunun çekildiğini söyleyen İsmet Erçal “ fındığın donması için soğuğun eksi 35 derecenin üstünde olması gerekir.” Dedi.



Tarsim’in eksperlerinin bu durumda “donmayı tespit edemeyeceklerine vurgu yapan İsmet Erçal çok önemli bir bilgi aktardı. Ve İsmet Erçal “ Dalda su olmayınca dalın kuruyup kurumadığını anlayamazsınız. Eksperler bu donu tespit edemezler. Çünkü dalda su olmayınca ve dallara su yürümeyince dondan dalın kuruyup kurumadığı anlaşılamaz. Bu yıl bu durum olmuştur. “ dedi.



Fındığın eski adının Karadeniz Cevizi olduğunu söyleyen İsmet Erçal “ Fındığın adı Pontos’tan gelmedir. Karadeniz Cevizi olarak ta bilinir. Bugün hala Türkmenistan’da fındığa “Panduk “ denilir. 2000 yılından bu yana fındık bilinmektedir.



Fındıktan iyi verim alınması için de İsmet Erçal şu önerilerde bulundu.



Fındık ocakları dikilirken iyi bir döllenme yapılması için her 100 Ocakta bir (Erkek-Yabani fındık-Dağ fındığı) dikilmesi gerekir. Dağ fındığı yani yabani fındık, fındık ürününün çotanaklarının çoğalmasını ve verimin üç kat artırmasına neden olur. Bahçelerinde bulunan dağ fındıklarının kesinlikle yok edilmemesi gerekir.”



İsmet Erçal’la yaptığımız sohbet esnasında Kumru Özel İdare Müdürü Tahsin Erhan da bulunuyordu. Bana gelen bir telefon haberinde bir yakınımın çocuğunun ayağına kaynar su dökülmüş ve ayağı yanmış. Ben bunu söyleyince İsmet Erçal yanık için “ Patatesi haşlayıp yoğurup yanan yere yapıştırmak gerekir, bu deri vazifesi görür derken, Özel İdare Müdürü Tahsin Erhan da “çocukluğunda Erzurum’da vücudunun büyük bir kısmının yandığını, köyün büyüklerinin yoğurtla demir pasını karıştırıp yanan yere sürüp sardıklarını ve kısa zamanda yanıklarının iyi olduğunu” belirtti. Bekir AKKAYA/KUMRU HABER/KUMRU


Editör : Bekir AKKAYA

175 Kişi Tarafından Okundu.

http://www.kumrureklam.org/haberdetay.asp?ID=341

Hiç yorum yok: